Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Ανακαλύφθηκε γιγάντια σπηλιά που έχει τα δικά της καιρικά φαινόμενα


Μια σπηλιά τόσο μεγάλη που έχει τα δικά της καιρικά φαινόμενα ανακαλύφθηκε στην Κίνα.Το σύμπλεγμα σπηλαίων Er Wang Dong ανακάλυψε δεκαπενταμελής ομάδα σπηλαιολόγων στο πλαίσιο αποστολής στην κινεζική επαρχία Chongquing. Σύμφωνα με τους σπηλαιολόγους η κρυφή σπηλιά έχει σύννεφα και ομίχλη, ποτάμια και βλάστηση.«Είναι πολύ ξεχωριστό να γνωρίζεις ότι είσαι εσύ ο πρώτος που πατά το πόδι του σε μια σπηλιά που κανείς δεν γνώριζε, χωρίς να ξέρεις τι θα ανακαλύψεις», δήλωσε ο σπηλαιολόγος και φωτογράφος Robbie Shone από το Μάντσεστερ, που συμμετείχε στην αποστολή.«Λίγα από τα σπήλαια χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν από ανθρακωρύχους σε περιοχές κοντά στην είσοδο, ωστόσο η σπηλιά δεν είχε εξερευνηθεί σωστά», προσέθεσε.
(Φωτογραφίες: Caters News Agency) ΠΗΓΗ:ellinasasfalistis.blogspot.gr

Ο μετεωρίτης του Τσελιάμπινσκ περιέχει μήνυμα του Θεού


Πάνω από 100 κιλά από τα κομμάτια του μετεωρίτη ανέλκυσαν οι δύτες από το βυθό της λίμνης Τσεμπαρκούλ στην περιοχή του Τσελιάμπινσκ, όπου το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους έπεσε ο διαστημικός ταξιδιώτης. Την ηλικία του διαστημικού σώματος οι εδικοί υπολόγισαν στα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Όμως δεν είναι μόνο οι επιστήμονες που ενδιαφέρονται για τη «βιογραφία» του μετεωρίτη. Μερικοί άνθρωποι είναι βέβαιοι, ότι σε αυτόν περιέχεται το μήνυμα του Θεού προς τη σύγχρονη ανθρωπότητα.
Αυτό που συνέβη στις 15 Φεβρουαρίου πάνω από το Τσελιάμπινσκ δεν ήταν ένα τυχαίο περιστατικό. Μια δεκαετία πριν, κοντά στο Τσελιάμπινσκ οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον αρχαιότερο οικισμό, το Αρκαΐμ. Ο Κύριος σκόπιμα έστειλε ακριβώς εδώ αυτό το ειδικό «πακέτο πληροφοριών», τον οποίο οι άνθρωποι περίμεναν πολλές εκατονταετίες, είναι βέβαιος ο επικεφαλής της νέας «Εκκλησίας του μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ» Αντρέι Μπρέιβα: Ο σύγχρονος κόσμος έχει αλλάξει πολύ και έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις. Οι πνευματικές γνώσεις που υπήρχαν προηγουμένως, έχουν ήδη εξαντληθεί. Στο μετεωρίτη είναι κρυπτογραφημένες και οι νέες επιστημονικές γνώσεις και ένα σύνολο ηθικών και νομικών κανόνων, οι οποίοι θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να ζουν καλύτερα. Το κύριο πράγμα είναι ότι από εδώ και πέρα οι πνευματικές και οι επιστημονικές γνώσεις πρέπει να γίνουν ενιαίες. Σύμφωνα με τον Αντρέι Μπρέιβα, ένα μήνα πριν την έκρηξη πάνω από το Τσελιάμπινσκ και την πτώση του μετεωρίτη στη λίμνη Τσεμπαρκούλ, ο ίδιος και μερικοί άλλοι άνθρωποι αισθάνθηκαν την προσέγγιση της θεϊκής έκφρασης: Όλη μου τη ζωή προετοιμαζόμουν γι’ αυτό, ασχολούμουν με πνευματικές αναζητήσεις και διαθέτω παραψυχολογικές ικανότητες. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 12 άτομα τα οποία μπορούν να καταλάβουν, να αποκρυπτογραφήσουν και να εξηγήσουν τα δεδομένα που περιέχει ο μετεωρίτης. Εγώ είμαι ένας από αυτούς. Πριν την πτώση του μετεωρίτη στη γη ήμουν άρρωστος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως τη στιγμή που έπεσε ο μετεωρίτης, άρχισα να νιώθω πολύ καλύτερα. Τότε κατάλαβα ότι η πνευματική μου αναζήτηση έχει τερματίσει και έχω βρει αυτό που έψαχνα. Προς το παρόν ο αριθμός των οπαδών της «Εκκλησίας του μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ» δεν ξεπερνά τα διακόσια άτομα. Όμως σύντομα σκοπεύουν να χτίσουν έναν ναό, συνεχίζει ο Αντρέι: Η κύρια απαίτησή μας προς τις Αρχές είναι η προσεκτική ανέλκυση του μετεωρίτη και η μεταφορά του στα χέρια της «εκκλησίας» μας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ναό για τη φύλαξή του. Ο ναός πρέπει να ενσαρκώνει την σταματημένη στιγμή της πτώσης του μετεωρίτη στη Γη. Οι εργασίες για την ανέλκυση των θραυσμάτων του μετεωρίτη από τη λίμνη Τσεμπαρκούλ πραγματοποιούνται από τις 10 Σεπτεμβρίου. Υποθέτουν ότι εκεί έχει πέσει το μεγαλύτερο κομμάτι, βάρους πεντακοσίων κιλών. Ο Αντρέι Μπρέιβα παρακολουθεί προσεκτικά την επιχείρηση. Έχει πάντα στη τσέπη μαζί του μερικούς κόκκους της σκόνης του μετεωρίτη, και όταν οι δύτες ανέβασαν μερικά μικρά θραύσματά του, ο Αντρέι έσπευσε να τα αγγίξει. Οι συσκευές δείχνουν συνεχώς να υπάρχουν κάποιες ανωμαλίες στον τόπο που ανελκύουν το μετεωρίτη. Επιπλέον, την εξαγωγή ενός μεγάλου θραύσματος του ουράνιου επισκέπτη δυσκολεύει ένα μεγάλο στρώμα λάσπης, την οποία εδώ κι έναν μήνα προσπαθούν να διαπεράσουν οι δύτες. (Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.) ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

O Παναγιώτης Τέτσης ζωγραφίζει την εποχή μας με μαύρο: Ποια Τέχνη; Προηγείται να γεμίσουμε το στομάχι μας


«Ποια Τέχνη σε τέτοιους καιρούς; Προηγείται να γεμίσουμε το στομάχι μας» λέει ο 89χρονος Παναγιώτης Τέτσης με αφορμή την έκθεσή του «Παναγιώτης Τέτσης - Χαρακτική» που φιλοξενείται στον πρώτο όροφο της Βίλλας Καπαντζή (ΜΙΕΤ), στη Θεσσαλονίκη.
"Ξέρω τι εννοείτε, όταν με ρωτάτε "ποια ειναι η αναγκαιότητα της Τέχνης" στην πάσχουσα εποχή μας. Ξέρω καλά. Είναι παλιό το ερώτημα. Προηγείται το να ... γεμίσουμε το στομάχι μας. Το ίδιο απάντησε μια φορά κι έναν καιρό ο Δημήτρης Πικιώνης στον Θανάση Απάρτη (γνωστό γλύπτη της εποχής) σε μια από τις φιλολογικές κουβέντες της εποχής. 'Βλέπω την αναγκαιότητα της τέχνης ως μέσο για να βγάλω το ψωμί των παιδιών μου. Έντιμα" έτσι τού απάντησε. Ήταν, βλέπετε, πατέρας πέντε παιδιών ο Πικιώνης. Προηγείται, λοιπόν, το ... στομάχι. Όσο για μένα; Είμαι ακόμα και σήμερα καλλιτέχνης γιατί .. έτσι έμαθα από μικρό παιδί. Η ζωγραφική είναι ένα με το αίμα μου. Δεν μπορώ να παίξω τάβλι λ.χ. ή να βλέπω τηλεόραση...". Παρών ο ίδιος, "πανάλαφρος" και ... επί ώρες όρθιος - παρά τα 89 "βαριά" χρόνια του - στην έκθεση με τα 61 χαρακτικά του έργα (της εικοσαετίας 1960 - 1980) που σήμερα ανήκουν στη συλλογή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας), ο καλλιτέχνης - ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης φόρεσε το χρωματιστό παπιγιόν του κι ήρθε στη Θεσσαλονίκη για τα χθεσινοβραδινά εγκαίνια της έκθεσής του στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (στη βίλλα Καπαντζή). "Τώρα, ζωγραφίζω και πάλι την Ύδρα. Ό,τι έχει απομείνει από την αγαπημένη μου Ύδρα. Τώρα, προτιμώ τα "σκληρά" της. Τα βράχια .." έλεγε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, σ' ενα μικρό διάλειμα της πολύωρης τελετής των εγκαινίων και των ατελείωτων υπογραφών - "αυτογράφων" στον καλαίσθητο κατάλογο της έκθεσης. Ο Υδραίος, από καταγωγή αλλά και από ... συνείδηση κι επιλογή, καλλιτέχνης, ο χαρακτηρισμένος ως κολορίστας ζωγράφος έλεγε παλαιότερα για τη χαρακτική... "Με το ασπρόμαυρο βλέπεις περισσότερο από όσα με το χρώμα. Το χρώμα δε σε αφήνει να πας πιο πέρα. Όταν βλέπεις το ασπρόμαυρο μετέχεις περισσότερο, γίνεσαι πιο ενεργός, ανοίγουν τα φτερά της φαντασίας σου, συνεργάζεσαι κατά κάποιον τρόπο". Και, μάλλον, επιμένει και σήμερα, συνεπικουρούμενος από το ζοφερό κλίμα της εποχής. "Ε, τώρα πια είμαι της μαυρίλας ... Προτιμώ το μαύρο και το γκρίζο απ' τα χρώματα" απάντησε στην ερώτηση για το χρώμα που προτιμά για το σύγχρονο καμβά της ζωής ... Αν και έσπευσε γρήγορα να το διορθώσει: "Έβλεπα σήμερα τη θάλασσα, το Θερμαικό απ' το ξενοδοχείο μου. Μόλις έφτασα, αυτή, τα δικά της χρώματα έσπευσα να αποτυπώσω ... Και του ουρανού ... Αυτά μας έμειναν, εξάλλου. Κι αυτά δεν μπορεί να μας τα πάρει η ... τρόικα . Μόνο αυτά δεν μπορεί. Γιατί όλα τ' άλλα ...". Στην έκθεση "Παναγιώτης Τέτσης - Χαρακτική" παρουσιάζονται 61 χαρακτικά έργα της συλλογής του ΜΙΕΤ και καλύπτει χρονολογικό φάσμα δημιουργίας 20 ετών, από την πρώτη καλλιτεχνική περίοδο έως τη δεκαετία του '80, δίνοντας έτσι στο θεατή μια ολοκληρωμένη εικόνα για το χαρακτικό έργο του καλλιτέχνη. Η έκθεση η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 24 Νοεμβρίου στεγάζεται στον πρώτο όροφο της Βίλλας Καπαντζή (Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ), στη βίλα Καπαντζή/Βασ. Όλγας 108, Θεσσαλονίκη). Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ,Πηγή:iefimerida.gr

Τίτλοι τέλους για την Οπερα της Νέας Υόρκης - Υπέβαλλε αίτηση πτώχευσης


Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε την Πέμπτη η Όπερα της Νέας Υόρκης μετά την ανακοίνωση στις αρχές της εβδομάδας ότι απέτυχε να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της.
Η 70χρονη « Όπερα του Λαού» απηύθυνε επείγουσα έκκληση εξεύρεσης πόρων, αλλά συγκεντρωσε μόλις δύο εκατομμύρια δολάρια από τα επτά που απαιτούνται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτή την εποχή, η εταιρεία παρουσίαζε την όπερα «Άννα Νικόλ», μία όπερα βασισμένη στη ζωή και τον θάνατο της Άννας Νικόλ Σμιθ–μίας στριπτιζέζ από το Τέξας που έγινε γνωστή κυρίως από τον γάμο της με τον υπέργηρο μεγιστάνα πετρελαίων Τζ.Χάουαρντ Μάρσαλ, όταν εκείνος ήταν 89 κι εκείνη 26 ετών. Η Όπερα της Νέας Υόρκης ιδρύθηκε το 1943 και ονομάστηκε «Η Όπερα του Λαού» από τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Φιορέλο Λα Γκουάρντια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η εταιρεία βοήθησε να εκτοξεύσει τις καριέρες πολλών διασήμων καλλιτεχνών της όπερας, μεταξύ των οποίων και του Πλάσιντο Ντομίνγκο. Πηγή:iefimerida.gr

«Γιος, Πατέρας και Μάνα»: Το συγκινητικό βιβλίο του Ανδρέα Ξενικάκη


Το τρυφερό και συγκινητικό μυθιστόρημα του δικηγόρου Ανδρέα Ξενικάκη, με τίτλο «Γιος, Πατέρας και Μάνα» διηγείται την ιστορία ενός εντεκάχρονου παιδιού που μεγάλωσε σε Ιδρύματα και κατάφερε να κάνει πράξη τα όνειρά του.
Το βιβλίο αποτελεί έκδοση των Παιδικών Χωριών SOS και δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο, ενώ όλα τα έσοδα από την διάθεση του θα δοθούν για τους σκοπούς των Παιδικών Χωριών SOS. Η τιμή του βιβλίου ανέρχεται στα 10 ευρώ και διατίθεται αποκλειστικά από τα ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS ΕΛΛΑΔΟΣ (Ερμού 6, Αθήνα)
Πηγή:iefimerida.gr

Το μικρότερο μουσείο του κόσμου βρίσκεται μέσα σε...ασανσέρ [εικόνες]


Πρόκειται για ένα από τα πλέον παράδοξα μουσεία μοντέρνας Τέχνης στον κόσμο το οποίο δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται στο «Μεγάλο Μήλο», εκεί όπου συναντά κανείς ό,τι πιο περίεργο έχει φανταστεί.
Οι Νεοϋορκέζοι άλλωστε είναι γνωστοί λάτρεις της Τέχνης και δεν θα μπορούσαν παρά να εκμεταλλευτούν οποιονδήποτε χώρο για να δημιουργήσουν μια γκαλερί ή ένα μουσείο. Στο Cortlandt Alley, λοιπόν, στο Μανχάταν, ο κόσμος εντυπωσιάζεται όταν βλέπει έργα τέχνης μέσα σε ένα ασανσέρ, καθώς μια γυάλινη πρόσοψη τους χωρίζει από τα εκθέματα. Το μικρότερο μουσείο στον κόσμο λειτουργεί μόνο το Σαββατοκύριακο, ενώ το χώρο του ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ιδιωτικές συλλογές αλλά και μεμονωμένα έργα.
Πηγή:iefimerida.gr

Νερό, ενέργεια και τρόφιμα ο "χρυσός" του μέλλοντος


Πίσω από τη βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά των μετοχών και παρά την ενασχόληση οικονομολόγων, αναλυτών και επενδυτών με τα τρέχοντα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, μια κυριολεκτικά κοσμογονική αλλαγή βρίσκεται αδιαμφισβήτητα σε εξέλιξη. Και καθορίζει, έτσι, τους εταιρικούς πρωταγωνιστές του μέλλοντος, οι οποίοι ήδη βλέπουν τον κύκλο εργασιών τους να αυξάνεται, καθώς σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων αναγνωρίζει ως βασικό ρίσκο την περιβαλλοντική αλλαγή μακροπρόθεσμα, ενώ, παράλληλα, η ενεργειακή ασφάλεια και η εξασφάλιση ύδρευσης και τροφίμων μπαίνουν, πλέον, υψηλά στην ατζέντα της πολιτικής.
Μπορεί η επικαιρότητα να μην επιτρέπει στην πλειονότητα των συμμετεχόντων στις αγορές να δουν πέρα από την κρίση χρέους ή τα επιμέρους προβλήματα κάθε οικονομίας, ωστόσο όσοι νιώθουν ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με πρώτη την παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία, έχουν συνειδητοποιήσει την έκταση του προβλήματος που εξελίσσεται αργά, αλλά σταθερά, στη μεγαλύτερη απτή απειλή για την ανθρωπότητα. Πολύ μελάνι έχει χυθεί για την κλιματική αλλαγή, αλλά όχι και για το καλάθι εκείνο των επιχειρήσεων που είναι στρατηγικά τοποθετημένες για να την αντιμετωπίσουν. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγροτική παραγωγή, στα λιπάσματα, στην επιστημονική ανάπτυξη εσοδειών, στην ενέργεια εν γένει και ειδικότερα στις εξελιγμένες ανανεώσιμες πηγές, αλλά και στις «καθαρές» συμβατικές, όπως το αέριο, στον μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό και στην εκμετάλλευση και διανομή των υδάτων. (Ενεργοβόρος πλανήτης) Την ίδια ώρα, η αναμενόμενη αύξηση της ενεργειακής ζήτησης έως το 2035 σημαίνει πως θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους 38 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ενεργειακές υποδομές ή 1,5 τρισ. ετησίως. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα είναι οι μεγαλύτεροι αποδέκτες αυτών των κεφαλαίων, αντλώντας, σύμφωνα με τη Merrill, που επικαλείται μελέτες της ΙΕΑ, περί τα 20 τρισ. Η ηλεκτροπαραγωγή θα καλύψει τα άλλα 17 τρισ. Η κλιμάκωση του ανταγωνισμού για πρόσβαση σε αυτές τις επενδύσεις αλλά και τις πηγές δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, με προεκτάσεις για τις διεθνείς σχέσεις. «Οι κυβερνήσεις, οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι έχοντες συμφέροντα, όπως και οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές, θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα τρόπους για να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη πραγματικότητα και, στον βαθμό που μπορούν, να την αποτρέψουν», σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, που διαπιστώνει πως η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, πλην όμως όχι με τους ρυθμούς που αναμενόταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια. (Μελέτη-σοκ από τη Merrill Lynch) Η Bank of America - Merrill Lynch, μάλιστα, προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στην εκπόνηση μελέτης για το εύρος των επιπτώσεων στις εισηγμένες των παραπάνω κλάδων, και ειδικότερα στις προοπτικές ανάπτυξής τους υπό το κεντρικό σενάριο της εξέλιξης της κλιματικής αλλαγής. Ένα σενάριο από τη φύση του κυριολεκτικά μαύρο. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι και αναλυτές του αμερικανικού οίκου, τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν τη νέα κανονικότητα και όχι ακρότητες ή εξαιρέσεις. Οι ανωμαλίες στο κλίμα βρίσκονται σε διαρκή έξαρση και αύξηση, με το 2013 να αποτελεί το 28ο συνεχές έτος κατά το οποίο η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κινήθηκε άνω του μέσου όρου της θερμοκρασίας του 20ού αιώνα συνολικά. «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα μεταλλάσσονται σε φυσιολογικά, με τα γεγονότα που εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία να καλύπτουν πλέον το 10% του πλανήτη, έναντι μόλις 0,1% έως 0,2% κατά την 30ετία 1951-1980», σημειώνει επικαλούμενη ενδελεχείς μελέτες της NASA. Αν και κανένα συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο δεν μπορεί να συνδεθεί απευθείας με την έννοια της κλιματικής αλλαγής, υπάρχει σωρεία επιστημονικών ενδείξεων ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να περιμένει περισσότερα καταστροφικά και ακραία καιρικά φαινόμενα, τονίζουν οι επιστήμονες. Έως και το 40% της παγκόσμιας έκτασης της ξηράς θα είναι εκτεθειμένο σε κίνδυνο ακραία υψηλών θερμοκρασιών έως το 2040, δείχνουν οι σχετικές μετρήσεις και αναγωγές. (Ζημίες εκατοντάδων δισ.) Σύμφωνα με τη Merrill Lynch, ο ετήσιος λογαριασμός από φυσικές καταστροφές ανέβηκε το 2005 έως τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, με καταλύτη τότε τον τυφώνα Κατρίνα. Όμως, και το 2011 όπως και το 2012 αποδείχθηκαν τα δύο χειρότερα χρόνια στα καταγεγραμμένα χρονικά όσον αφορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα καταστροφές αξίας μεγαλύτερης των 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και μάλιστα κυρίως σε επιχειρήσεις. Σε αυτό το περιβάλλον, το 90% των εισηγμένων διεθνών επιχειρήσεων που παρακολουθεί ο S&P Global 100 σε διάφορους κλάδους δηλώνει πως τα καιρικά φαινόμενα και οι συνδεόμενες με αυτά καταστροφές αποτελούν κορυφαίο ρίσκο για τις προοπτικές τους. Παρά τούτο, παρατηρείται το ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο ποσοστό μικρότερο του 50% των επιχειρήσεων αυτών να έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν στα επιχειρηματικά τους σχέδια προσαρμογές της λειτουργικής τους δραστηριότητας στην κλιματική αλλαγή. Η ένταση και η έκταση, όμως, των ζημιών είναι τέτοια, που σταδιακά αυτό αλλάζει, και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, ο πληθυσμός του πλανήτη αυξάνεται, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα. Το ζήτημα της ύδρευσης, της διατροφής και της ενεργειακής ασφάλειας είναι τα κυριότερα, σύμφωνα με τη Merrill. Έως το 2030 η παγκόσμια ζήτηση για τροφή αναμένεται να αυξηθεί κατά 50%. (Κόστος 701 δισ. ευρώ για την Ελλάδα μακροπρόθεσμα βλέπει η ΤτΕ) Λίγοι γνωρίζουν ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στην Ελλάδα σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα της Επιτροπής Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Και ακόμα λιγότεροι ίσως γνωρίζουν ότι η ίδια επιτροπή, που λειτουργεί κατόπιν εντολής και υπό την ομπρέλα της Τράπεζας της Ελλάδος, αποτίμησε πρόσφατα (μετά Μνημόνιο) το δυνητικό κόστος για την ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής στα 701 δισ. ευρώ σε σταθερές τιμές του 2008, ενώ το κόστος των επενδύσεων για να εξισορροπηθούν οι κίνδυνοι για τη χώρα ανέρχεται στα 1 23 δισ. ευρώ. Όλα άρχισαν με μια πρωτοβουλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, τον Μάρτιο του 2009, οπότε και συστήθηκε επιτροπή από διακεκριμένους επιστήμονες, στην οποία ανατέθηκε το έργο της εκπόνησης μελέτης σχετικά με τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα. Ύστερα από μελέτες και έρευνες 26 μηνών, η επιτροπή ολοκλήρωσε την πρώτη φάση εργασιών και, σε έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2011, αποτίμησε το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την ελληνική οικονομία, το κόστος της τυχόν αδράνειας, καθώς και το κόστος των μέτρων άμβλυνσης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, τα οποία θα ληφθούν στο πλαίσιο των σχετικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην τρέχουσα δεύτερη φάση των εργασιών της, η ΕΜΕΚΑ έχει θέσει ως στόχο να συμβάλει με μια νέα μελέτη στην επεξεργασία μιας εθνικής στρατηγικής προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της λειτουργίας της, η ΕΜΕΚΑ παρήγαγε μια πρώτη εκτίμηση των (περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών) επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα. Δύο βασικά συμπεράσματα της πρώτης φάσης της ΕΜΕΚΑ με ιδιαίτερη βαρύτητα αφορούν, πρώτον, τη διαπίστωση της πολυμορφίας των ελληνικών κλιματικών συνθηκών και, δεύτερον, το μέγεθος του αναμενόμενου κόστους της αδράνειάς μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Η γεωμορφολογία του ελληνικού χώρου παράγει ένα μωσαϊκό κλιματικών συνθηκών, το οποίο, σε συνδυασμό με τις πολιτισμικές και κοινωνικοοικονομικές ιδιαιτερότητες, καθιστά ακόμα πιο απαιτητική την προσαρμογή, αναφέρει η ΤτΕ . Επιπλέον, εκτιμάται ότι η μη δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή θα επιφέρει μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2% σε ετήσια βάση μέχρι το 2050 και κατά 6% σε ετήσια βάση μέχρι το 2100. «Το συνολικό σωρευτικό κόστος για την ελληνική οικονομία του σεναρίου μη δράσης, για το χρονικό διάστημα έως το 2100, εκφρασμένο ως μείωση του ΑΕΠ του έτους βάσης και με μηδενικό προεξοφλητικό επιτόκιο, ανέρχεται στα 701 δισ. ευρώ (σε σταθερές τιμές του 2008)», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η πρώτη αυτή προσέγγιση εκτίμησε και το μακροοικονομικό κόστος προσαρμογής υπό τις ακραίες κλιματικές συνθήκες του κεντρικού σεναρίου. Η ανάλυση έδειξε ότι τα μέτρα προσαρμογής την περίοδο 2025-2050 αντιστοιχούν σε 1,5% του ΑΕΠ, την περίοδο 2051 -2070 σε 0,9% του ΑΕΠ και μετά το 2070 σε 0,1 % του ΑΕΠ. Σωρευτικά, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στοιχίζει στην ελληνική οικονομία (μέχρι το 2100) 1 23 δισ. ευρώ (σε τιμές του 2008), επισημαίνει η ΤτΕ. Η σύνδεση της εθνικής στρατηγικής για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή (ΕΣΠΚΑ) με τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας παραγνωρίζει, όμως, κατά την ΤτΕ, ένα γεγονός: «Η σημερινή οικονομική κατάσταση δεν παύει να αποτελεί μια οικονομική συγκυρία, μια κατάσταση βραχυχρόνια σε σχέση με τις κλιματικές επιπτώσεις, η οποία, αν και τις επηρεάζει, δεν θα πρέπει να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για μια μακροχρόνια στρατηγική, όπως η ΕΣΠΚΑ». * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 28ης Σεπτεμβρίου -ΠΗΓΗ:pmnews.gr