Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Αποκάλυψη: Ο νοστιμότερος γύρος φτιάχνεται από...


Γύρος ονομάζεται το έδεσμα που αποτελείται από κομμάτια χοιρινού κρέατος από διάφορα μέρη του ζώου. Τον νοστιμότερο γύρο τον κάνει το κρέας από το λαιμό του χοίρου. Ονομάζεται από την ελληνική γύρα, ή αλλιώς περιστροφή, που κάνει το κρέας στην κατακόρυφη μεταλλική σούβλα που περνιέται για να ψηθεί γύρω από τον άξονά της, με τη φωτιά στη μια πλευρά.
Ο γύρος φτιάχνεται και με κιμά –όπως το γνωστό κεμπάπ– αλλά και με κρέας κοτόπουλου. Προσφέρεται τυλιγμένος σε πίτα (άζυμο ψωμί), αλλά και ως μερίδα. Σερβίρεται με διάφορες σαλάτες,ντομάτα, κρεμμύδι και τηγανητές πατάτες.
Σήμερα στην Ελλάδα ο γύρος με κιμά έχει απαγορευθεί με σχετική αγορανομική διάταξη, λόγω των υγειονομικών παραβάσεων που είχαν σημειωθεί. Το αραβικό φαγητό σαουάρμα (shawarma), το τουρκικό ντονέρ κεμπάπ και το μεξικάνικο tacos al pastor είναι όλα παρόμοια με το γύρο. Το ντονέρ κεμπάπ αποτελείται από αρνίσιο, μοσχαρίσιο κρέας ή κοτόπουλο, ωστόσο στην Ελλάδα επικράτησε η παραλλαγή με το χοιρινό, αφού οι χριστιανοί μπορούν να καταναλώσουν αυτό το κρέας. Στα Αραβικά Εμιράτα βάζουν αντί για τζατζίκι ψιλοκομμένο φιστίκι, ενώ ακόμα και σήμερα στην Κρήτη χρησιμοποιούν γιαούρτι. Τα μικρομάγαζα που άνοιξαν το 1922–1923 οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη μετά τον πόλεμο εξαπλώθηκαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στις βαλίτσες των προσφύγων ήταν κι οι συνταγές του γύρου, που ταξίδεψαν μαζί τους ως την Αμερική και την Αυστραλία. Σήμερα, μεγάλες εταιρείες εστίασης, όπως τα Goody's, τα Εverest και τα McDonald's προσφέρουν κάποια παραλλαγή γύρου στο μενού τους. Στη Γερμανία και τη Γαλλία το ντονέρ αποτελεί εδώ και χρόνια αγαπημένο έτοιμο φαγητό, ενώ και ο χοιρινός γύρος των Ελλήνων αποτελεί πολύ γνωστό έδεσμα. Νέες γεύσεις προστέθηκαν, ενώ υπάρχουν πλέον και ο «πράσινος ή οικολογικός γύρος» και ο «παιδικός γύρος». Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πωλείται ακόμη και μέσω του διαδικτύου. Ο γύρος είναι ένα από τα σημαντικότερα εδέσματα που έχει σκοπό να δοκιμάσει ο τουρίστας κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, μαζί με το μουσακά και το σουβλάκι. ΠΗΓΗ:E-Radio.gr

Έφυγε ο σπουδαίος Γάλλος θεατράνθρωπος Πατρίς Σερό - Ο άνθρωπος που «ανακάλυψε» τον δικό μας Δημήτρη Δημητριάδη


Σύσσωμος ο ευρωπαϊκός έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος αποχαιρέτισε σήμερα μία από τις μέγιστες μορφές του θεάτρου και του κινηματογράφου, τον διακεκριμένο Γάλλο σκηνοθέτη Πατρίς Σερό, ο οποίος άφησε την τελευταία πνοή του την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στο Παρίσι σε ηλικία 69 ετών, έπειτα από πολύχρονη μάχη με την επάρατο νόσο.
Ο πολυδιάστατος βίος του, η πλούσια πολιτεία του, ο όγκος και η ποιότητα του έργου του είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνοψισθούν σε μερικές γραμμές. Διευθυντής του ιστορικού Theatre des Amandiers, το οποίο άφησε εποχή επί των ημερών του, ο Πατρίς Σερό συνέδεσε το όνομά του με το ίδιο το σύγχρονο γαλλικό θέατρο. Συνεργάστηκε με «τεράστιους ηθοποιούς» και ανέβασε έργα που άφησαν εποχή, στα οποία συγκαταλέγονται κι εκείνα των Μπερνάρ-Μαρί Κολτές και Δημήτρη Δημητριάδη, του οποίου έργο ανέβασε το 1968 στο Παρίσι, στο Théâtre de la Commune d’ Aubervilliers. Πρόκειται για το έργο: «Η Τιμή της Ανταρσίας στην Μαύρη Αγορά». Ο Σερό γεννήθηκε στη Lézigné, Maine-et-Loire και πήγε σχολείο στο Παρίσι. Οι δύο του γονείς ήταν ζωγράφοι. Σε νεαρή ηλικία έγινε γνωστός στους παριζιάνους κριτικούς ως σκηνοθέτης, ηθοποιός και φροντιστής σκηνής του θεάτρου στο λύκειό του (lycée Louis-le-Grand). Στα 15 του χρόνια τον αντιμετώπισαν με θαυμασμό σαν θεατρική διάνοια. Το 1964, στα 19 του, ξεκίνησε να σκηνοθετεί για το επαγγελματικό θέατρο. Το 1966 ίδρυσε μία πολυσύχναστη σκηνή στο παρισινό προάστιο Sartrouville. Το 1969 ανέβασε την πρώτη του όπερα. Τον επόμενο χρόνο συνεργάστηκε στενά με το Piccolo Teatro στο Μιλάνο και τους Paolo Grassi και Giorgio Strehler. Το 1975 εργάστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία σκηνοθετώντας τον "Lear" του Edward Bond. Συχνά συνεργαζόταν με τον Claude Stratz, ενώ ξεκίνησε την προσωπική και επαγγελματική του σχέση με τον αγαπημένο του ηθοποιό Pascal Greggory το 1987. Η πιο πολυσυζητημένη παραγωγή του ήταν όταν το 1976 ανέβασε την τετραλογία του Ρίχαρντ Βάγκνερ «Το Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν» στο φεστιβάλ Bayreuth Festival, υπό την διεύθυνση του Pierre Boulez. Διχάζοντας κοινό και κριτικούς, ο Σερό επέλεξε να τοποθετήσει την πλοκή του έργου στη περίοδο της Βιομηχανικής Επανάστασης του 19ου αιώνα και θεωρήθηκε από πολλούς πως έδωσε περισσότερη έμφαση στο δραματικό παρά στο μουσικό μέρος της όπερας. Η επιρροή του στην παρουσίαση έργων όπερας ήταν σημαντική παγκοσμίως και έγινε ιδιαιτέρως αισθητή από τη στιγμή που παρουσίασε την προαναφερθείσα παραγωγή-ορόσημο, έχοντας σημαντική επίδραση στις δουλειές άλλων σκηνοθετών και σκηνογράφων που μιμήθηκαν την τάση να μεταφέρουν τη δράση των έργων σε διαφορετικό χρόνο από αυτόν που διαδραματίζονται στη πρωτότυπη εκδοχή τους – όπως έκανε ο Σερό στο «Ring» αντικαθιστώντας για παράδειγμα τα βαγκνερικά κέρατα και τα δέρματα, με τα στολίδια της πλουτοκρατίας του 19ου αιώνα. Γνωστός στην Ελλάδα από ταινίες όπως η «Σαρκική εξάρτηση», η «Υπόσχεση» και «Ο αδελφός μου», ο Σερό είχε επίσης παρουσιάσει σημαντικές παραστάσεις στη χώρα μας όπως τα απoσπάσματα από τους «Αδελφούς Καραμαζόφ» του Φ.Ντοστογιέφσκι το 2008 στο θέατρο Ολυμπία, το «Υπόγειο», επίσης του Ντοστογέφσκι (2005) αλλά και το «Μαυσωλείο των εραστών», ένα έργο για τη νόσο του AIDS του συγγραφέα και κριτικού της εφημερίδας «Le Monde» Ερβέ Γκιμπέρ (2006). Πηγή:iefimerida.gr

Τρώτε μουστάρδα; Κι όμως δεν φαντάζεστε...


Οι διαιτολόγοι επιμένουν ότι είναι το ιδανικό υποκατάστατο για κέτσαπ και μαγιονέζα, όταν θέλετε να χάσετε βάρος, ενώ η χρήση της ως μπαχαρικό, τουλάχιστον με τη μορφή σκόνης, αναφέρεται σε ινδικά και σουμεριακά κείμενα ήδη από το 3.000 π.Χ...
Αργότερα αναφορές της γευστικής μουστάρδας υπάρχουν σε ελληνικά, ρωμαϊκά κείμενα αλλά και στη Βίβλο, όπου ο σπόρος της μουστάρδας αναδεικνύεται ως σύμβολο πίστης. Ο Ιπποκράτης από την άλλη, χρησιμοποιούσε τους σπόρους της ως φάρμακο και έφτιαχνε έμπλαστρα από μουστάρδα για να θεραπεύσει το κρύωμα. Τελικά, η μουστάρδα πόσες άλλες ανεξερεύνητες χρήσεις έχει; Διαβάστε σύμφωνα με το clickatlife: Μειώνει τον πονόλαιμο Αν θέλετε να απαλλαγείτε από τον πονόλαιμο, αναμίξτε 1 κουταλιά της σούπας σπόρους μουστάρδας, χυμό από 1/2 λεμόνι, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας μέλι και 1 1/4 φλιτζάνι βραστό νερό και αφού το αφήσετε να «καθίσει» για 15 λεπτά κάντε γαργάρες. Μυοχαλαρωτική…δράση Για να χαλαρώσετε τους μυς σας, ετοιμάστε ένα ζεστό μπάνιο και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας σκόνη μουστάρδας, λίγες σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο (καλό θα ήταν να προτιμήσετε δεντρολίβανο) και μερικές πρέζες αλάτι. Ανακουφίζει από τα καψίματα Εάν πάθετε ένα ήπιο έγκαυμα ενώ μαγειρεύετε, αφήστε να τρέξει κρύο νερό στην πληγείσα περιοχή και έπειτα τοποθετήστε λίγη μουστάρδα πάνω της. Η μουστάρδα εξασθενεί τον πόνο και συνήθως εμποδίζει το σχηματισμό των φυσαλίδων. Για το δέρμα μωρού Η μουστάρδα μπορεί να είναι η απάντησή σε ένα ταλαιπωρημένο δέρμα, καθώς πολλοί ισχυρίζονται, ότι μπορείτε να φτιάξετε μία υπέροχη μάσκα προσώπου. Απλά, τρίψτε λίγη ποσότητα στο δέρμα σας και αφήστε τη να καθίσει για λίγα λεπτά. Ξεπλύνετε και θα δείτε ότι έχετε αποκτήσει την πολυπόθητη απαλότητα. Ωστόσο, επικοινωνήστε με το δερματολόγο σας, πριν επιχειρήσετε οτιδήποτε, καθώς ενδέχεται να σας προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Αντί για… conditioner Το λάδι της μουστάρδας μπορεί κάλλιστα να γίνει το νέο σας conditioner. Για καλύτερα μάλιστα αποτελέσματα, κάντε μασάζ στα μαλλιά σας και αφήστε τη μουστάρδα όλη την ημέρα, πριν λουστείτε. Spa ποδιών Μετά από μία κουραστική μέρα, ένα ποδόλουτρο είναι μαγική λύση για να χαλαρώσετε. Γεμίστε μια λεκάνη με ζεστό νερό και προσθέστε μερικές κουταλιές της σούπας σκόνη μουστάρδας. Μουλιάστε για περίπου μισή ώρα και απλά απολαύστε. Καθαρίστε τα κατσαρολικά από τα λίπη Η σκόνη μουστάρδας είναι ένας πολύ καλός και φτηνός τρόπος για να καθαρίσετε τα γεμάτα λίπη κουζινικά σας σκεύη, καθώς έχει την ιδιότητα να απορροφά το λίπος. «Ψεκάστε» ένα ή δύο κουταλάκια του γλυκού σκόνη μουστάρδας σε ένα λιπαρό τηγάνι και χρησιμοποιήστε ένα πινέλο για να την απλώσετε σε όλη την επιφάνεια. Τρίψτε ελαφρά και ξεπλύνετε. Aφαιρέστε τις μυρωδιές από τα μπουκάλια Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξανά ένα μπουκάλι, αλλά δε θέλετε να μυρίζει σαν το υγρό που περιείχε πριν, η σκόνη μουστάρδας είναι ένα μεγάλο κόλπο. Ρίχτε λίγη ποσότητα μέσα στο μπουκάλι, προσθέστε ζεστό νερό και ανακινείστε. Ξεπλύνετε τη μουστάρδα πολύ καλά και η η μυρωδιά θα αποτελεί παρελθόν. Αποσμητικό… πιάτων Φτιάξτε μια πάστα με σκόνη μουστάρδας και νερό, τρίψτε τη στα πιάτα σας και ξεπλύνετε. Η μουστάρδα απορροφά όλες τις δυσάρεστες μυρωδιές με απλές, καθημερινές κινήσεις. Extra tip: Επειδή κανείς δε θέλει να γεμίσει ο κήπος του, ζιζάνια, φυτέψτε σπόρους μουστάρδας. Οι σπόροι έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, συμβουλευτείτε έναν γεωπόνο πριν το επιχειρήσετε. ΠΗΓΗ:gkourou.com

Διατροφή για καπνιστές


Είστε από εκείνους που συνεχίζουν να καπνίζουν ή έστω δεν καταφέρνουν να ελαττώσουν τα δυο και τρία πακέτα που καπνίζουν καθημερινά; Μάθετε ότι μπορείτε τουλάχιστον να αλλάξετε τη διατροφή σας και με αυτό τον τρόπο να θωρακίσετε καλύτερα τον οργανισμό σας απέναντι στις επιπτώσεις του τσιγάρου. Τις επιπτώσεις του καπνίσματος στον οργανισμό τις γνωρίζουμε όλοι. Παρά την εκτεταμένη ενημέρωση πάνω στο θέμα των βλαβερών συνεπειών του τσιγάρου, οι καπνιστές συνεχίζουν να καπνίζουν και πολλοί από αυτούς δεν κρίνουν καν σκόπιμο ή έστω δεν καταφέρνουν να ελαττώσουν τα δυο και τρία πακέτα που καπνίζουν σε διάστημα μιας μέρας.
Εάν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία αλλά συνάμα θεωρείτε την υγεία των πνευμόνων και της καρδιάς σας σημαντική και παρά τις συνεχείς και απεγνωσμένες προσπάθειές σας, όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τα τσιρότα και οι τσίχλες νικοτίνης, να το κόψετε, μάθετε ότι μπορείτε τουλάχιστον να αλλάξετε τη διατροφή σας και με αυτό τον τρόπο να θωρακίσετε καλύτερα τον οργανισμό σας απέναντι στις επιπτώσεις του τσιγάρου. Δεν είναι πολύ γνωστό αλλά μπορείτε να δυναμώσετε τον οργανισμό σας, με συγκεκριμένες τροφές που θα προστατέψουν τους πνεύμονες από την εμφάνιση καρκίνου και την καρδιά σας από ένα καρδιακό επεισόδιο, που είναι και δυο από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χρόνιοι καπνιστές. Το κάπνισμα, από τη μια αυξάνει την εμφάνιση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό και από την άλλη ρίχνει τα επίπεδα των βιταμινών όπως είναι η βιταμίνες C και E, που με τη σειρά τους μάχονται τις ελεύθερες ρίζες. Βάση αυτών των στοιχείων λοιπόν θα πρέπει να διαμορφώσετε και τη δίαιτά σας, βοηθώντας οι ίδιοι τον οργανισμό σας να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα που εσείς του προκαλείτε καπνίζοντας σαν… φουγάρα! (Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη C) Η βιταμίνη C είναι ένα από τα ισχυρά αντιοξειδωτικά της φύσης και βρίσκεται μονίμως σε έλλειψη στους καπνιστές. Τα αντιοξειδωτικά απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, οι οποίες με τη σειρά τους ευθύνονται για τις βλάβες στα κύτταρα των πνευμόνων και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οι καπνιστές θα πρέπει λαμβάνουν περισσότερη βιταμίνη C από κάποιον που δεν καπνίζει. Οι δε άντρες καπνιστές προτείνεται να λαμβάνουν 125 mg βιταμίνη C την ημέρα, ενώ οι γυναίκες 110 mg, επίσης, σε ημερήσια βάση. Επιπλέον, η βιταμίνη C ενισχύει την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης Ε, ενώ την πολύτιμη βιταμίνη θα τη βρείτε στο πορτοκάλι, τα μπρόκολα, τα πεπόνια cantaloupe, στο μάνγκο, το λάχανο, τις πιπεριές, το σπανάκι, τα μήλα και σε πολλά ακόμα φρούτα και λαχανικά. (Ω-3 Λιπαρά) Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι η συνηθέστερη αιτία αναπηριών, αλλά και θανάτου στους καπνιστές. Σύμφωνα όμως με σχετικές έρευνες οι τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα έχουν την ικανότητα να εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στους πνεύμονες. Τέτοιες τροφές είναι τα λιπαρά ψάρια όπως είναι ο τόνος, η σόγια, το παρθένο ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και ο λιναρόσπορος. (Πράσινο τσάι) Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες του 2010, οι καπνιστές που δεν καταναλώνουν καθόλου πράσινο τσάι, έχουν δεκαπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο στους πνεύμονες από τους καπνιστές που πίνουν έστω ένα φλιτζάνι την ημέρα. Αυτή την αλλαγή στη δίαιτά σας μπορείτε να τη συνδυάσετε με λιγότερη κατανάλωση καφέ, που επίσης προτείνεται στους καπνιστές. Αντικαταστήστε τον καφέ με πράσινο τσάι και οχυρώστε τον οργανισμό απέναντι σε πληθώρα ασθενειών. (Φρούτα) Τα μούρα και τα πορτοκάλια είναι φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Όσο περισσότερο καταναλώνουμε, καπνιστές και μη, φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά τόσο περισσότερο μειώνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πιο συγκεκριμένα το μύρτιλο, από την οικογένεια των μούρων, έχει την ικανότητα να περιορίζει το οξειδωτικό στρες που παρουσιάζεται στο σώμα των καπνιστών και είναι συνυπεύθυνο στο σχηματισμό καρκινικών κυττάρων και παρουσίασης προβλημάτων στην καρδιά. Επιπλέον, καλό είναι να υιοθετήσουν οι καπνιστές μερικές γενικές αρχές στη διατροφή τους, όπως είναι η δραστική ελάττωση επεξεργασμένων τροφίμων και fast food, ώστε να μην επιβαρύνουν επιπλέον τον οργανισμό τους, που θα έχει να αντιμετωπίσει και τα συντηρητικά των τροφών και τον καπνό του τσιγάρου. Τέλος, είναι γνωστό πως ο οργανισμός μας κάνει από μόνος του αποτοξίνωση, ακόμα και αν εμείς δεν φροντίζουμε ποτέ να τον ξεκουράζουμε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά καλό είναι τουλάχιστον, να φροντίζουμε για την υγεία του συκωτιού, αφού εκείνο επωμίζεται όλο το βάρος του καθαρισμού του σώματος από τα άχρηστα και περιττά στοιχεία. Πηγή:clickatlife.gr

Χρειάστηκε 16 ολόκληρα χρόνια, αλλά δείτε τι έφτιαξε...


Ο Μπρους Γουίλιαμς Ζακανίνο αγαπούσε από μικρό παιδί τα τρένα. Μάλιστα η ενασχόλησή του με αυτά του χάρισε μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.
Το συγκεκριμένο μοντέλο σιδηροδρόμου, με όνομα Νόρθλαντς, χρειάστηκε 16 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί και ο δημιουργός του μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται για τα 8 μίλια διαδρομής που διασχίζουν τα 100 τρένα του, αλλά και για τις 400 γέφυρες που συμπληρώνουν την κατασκευή. Το μοντέλο κοσμούν περισσότερα από 3.000 κτίρια–μινιατούρες, τα οποία βρίσκονται σε υποτιθέμενα χωριά και πόλεις, 50.000 δέντρα και γέφυρες που εκτείνονται σε μεγάλα φαράγγια. Το πλέον εντυπωσιακό όμως είναι η ρεαλιστική απόδοση της κατασκευής, αλλά και το γεγονός ότι όλα είναι φτιαγμένα από το χέρι του ίδιου του ιδιοκτήτη.
ΠΗΓΗ:AthensParty.com