Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Κομμένο το απεριόριστο ίντερνετ: Έρχεται η ογκοχρέωση


Αυτή τη στιγμή...όσοι έχουν σύνδεση DSL (στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς) δικαιούνται συνήθως απεριόριστη χρήση της γραμμής τους για να κατεβάζουν ή να ανεβάζουν δεδομένα (πχ σερφάρισμα, κατέβασμα αρχείων, κτλ)... Δηλαδή ένας χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση στο ίντερνετ 24 ώρες το 24ωρο, και να κατεβάζει/ανεβάζει όσα δεδομένα θέλει. Αυτό σιγά-σιγά τελειώνει, με τις εταιρίες και τους πολιτικούς υπεύθυνους στην Αμερική να επεξεργάζονται ήδη σχέδια για να περιορίσουν τους χρήστες: Το σκεπτικό τους είναι ότι οι χρήστες που χρησιμοποιούν πιο συχνά (ή πιο πολύ) το ίντερνετ, καταναλώνουν περισσότερο bandwidth και απασχολούν περισσότερο τις γραμμές, επιβαρύνοντας το δίκτυο του παρόχου τους. Άρα, πρέπει να χρεωθούν και παραπάνω, διότι δεν είναι σωστό να πληρώνουν το ίδιο όσοι μπαίνουν "μια φορά στο τόσο" με όσους μπαίνουν συνεχώς και κατεβάζουν όλη την ώρα Ως εκ τούτου, οι εταιρίες ήδη ετοιμάζουν σχέδια για να βάλουν όρια στο πόσο downloading μπορούν να κάνουν οι χρήστες (άντε να το μάθουν αυτό όσοι κατεβάζουν με τις ώρες ταινίες και τηλεοπτικά σίριαλ - θα χάσουν τ' αυγά και τα πασχάλια). Επίσης, υπάρχουν σχέδια προκειμένου να αναγκάζουν τα sites να πληρώνουν λεφτά στους παρόχους, αλλιώς οι πάροχοι θα προσφέρουν αργή πρόσβαση σε αυτά τα sites. Αυτό προφανώς θα ευνοήσει τα μεγάλα sites, που θα πληρώνουν, ενώ τα μικρά sites που δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, θα γίνουν πολύ αργά στο φόρτωμα, και ο κόσμος δε θα τα προτιμά.

Η Γραφή της Κρήτης είναι η μήτηρ της Φοινικικής γραφής!.. Το πρώτο κοσμικό αλφάβητο, επινοήθηκε στην Κρήτη


Η Γραφή της Κρήτης είναι η μήτηρ της Φοινικικής γραφής!.. Το πρώτο κοσμικό αλφάβητο, επινοήθηκε στην Κρήτη
Παλαιότερα επικρατούσε η θεωρία ότι οι αρχαίοι Έλληνες παρέλαβαν το αλφάβητο από τους Φοίνικες, οι οποίοι κατοικούσαν στις ακτές της Συρίας – Παλαιστίνης. Ενώ συνέβη το αντίθετο: Οι Φοίνικες παρέλαβαν τη γραφή από τους Κρήτες αποίκους, οι οποίοι κατά τον 13ον π.Χ. αιώνα αποίκησαν τις ακτές της Παλαιστίνης ως Φιλισταίοι, όπως μας είναι γνωστοί, από την Παλαιά Διαθήκη. Ο Άρθουρ Έβανς, Άγγλος αρχαιολόγος υποστηρίζει: «Η Γραφή της Κρήτης είναι η μήτηρ της Φοινικικής γραφής». Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον Ιούνιο του 1952 ο Άγγλος αρχιτέκτονας, ο Μάικλ Βέντρις ανακοίνωσε δημόσια ότι μπόρεσε να αποκρυπτογραφήσει μια άγνωστη μέχρι τότε γραφή, την Κρητικομυκηναϊκή γραμμική γραφή τύπου Β΄, στην οποία βρίσκονται γραμμένες πολλές πινακίδες από την Κρήτη, τις Μυκήνες, την Πύλο κ.ά. και, το κυριότερο, ότι η γλώσσα των πινακίδων αυτών είναι η Ελληνική. Η σπουδαιότητα της ανακοίνωσης του Βέντρις για την επιστήμη γενικότερα (που έλυνε, επιτέλους, το μυστήριο, το μυστήριο των πινακίδων της γραμμικής γραφής Β’), αλλά ιδίως για τον ελληνικό πολιτισμό, που η γραπτή του παράδοση μεταφερόταν επτά περίπου αιώνες νωρίτερα (από τον 8ο αιώνα π.Χ. στον 15ον), ήταν ανυπολόγιστης σημασίας. Άλλαζαν, άρδην τα δεδομένα της ιστορίας μας, αφού αυτή εξαρτάται και προσδιορίζεται χρονικώς, κατά κύριο λόγο, από τις γραπτές μαρτυρίες.
Είχε προηγηθεί η έρευνα του Άγγλου αρχαιολόγου Έβανς, ο οποίος έκαμε ανασκαφές στην Κρήτη. Είχε παρατηρήσει ότι από τους κατασπαρμένους στα διάφορα μουσεία της Ευρώπης σφραγιδόλιθους, εκείνοι που η προέλευσή τους ήταν γνωστή προέρχονταν από την Κρήτη. Έτσι, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι κοιτίδα της γραφής αυτής ήταν η Κρήτη. Γι’ αυτό το 1893 άρχισε τις έρευνες στην Κρήτη. Ευθύς εξ αρχής ο Έβανς υποστήριξε ότι τα συλλαβογράμματα της γραμμικής γραφής Β’ δεν εκφράζουν γλώσσα ανατολικής προελεύσεως (όπως επιστεύετο πριν από την αποκρυπτογράφηση), αλλά μόνο ελληνικά. Ο Έβανς ακόμη είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, βασιζόμενος σε παρατηρήσεις του επί της εξελίξεως των διαφόρων συλλαβογραμμάτων, ότι οι Φοίνικες παρέλαβαν τη γραφή από Κρήτες αποίκους, οι οποίοι μετά τον 13ον π.Χ. αιώνα αποίκησαν τις ακτές της Παλαιστίνης ως Φιλισταίοι. Έτσι, ο Έβανς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: Η Γραφή της Κρήτης είναι η μήτηρ της Φοινικικής γραφής!.. Περίπου την ίδια εποχή ο Ρενέ Ντυσσώ διετύπωσε ανάλογη άποψη: «Οι Φοίνικες είχον παραλάβει πρωιμότατα το αλφάβητόν των παρά των Ελλήνων, οίτινες είχον διαμορφώσει τούτο εκ της Κρητομυκηναϊκής γραφής». Η διαφορά είναι ότι το φοινικικό σύστημα γραφής παρέμεινε συλλαβάριο, όπως ακριβώς το παρέλαβαν από τους Έλληνες, ενώ η ελληνική φυσιολογική εξέλιξη κατέληξε στο σημερινό γνωστό αλφαβητικό σύστημα γραφής, το πρώτο δηλαδή αλφαβητάριο στον κόσμο. Αυτήν την γραφή Β’ επέτυχε να αποκρυπτο γραφήσει το 1952 ο Άγγλος αρχιτέκτονας Ventris με την συνεργασία του μεγάλου Ελληνιστή Τσάντγουικ, ο οποίος έχει γράψει σχετικά: «Όλοι οι Έλληνες πρέπει να σέβονται το κομμάτι αυτό του μαυρισμένου πηλού, γιατί αυτό κατ’ εξοχήν έπεισε τον κόσμο ότι οι δημιουργήσαντες τον μυκηναϊκόν πολιτισμό ήσαν Έλληνες. Η γλώσσα που μιλούσαν 1.700 χρόνια πριν να γεννηθεί ο Χριστός, είναι με μερικές διαφορές η ίδια γλώσσα με την ελληνική που μιλιέται σήμερα. Και υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν τα ξέρουμε για τις απαρχές της ελληνικής γλώσσας…». Ο Μάικλ Βέντρις, που πέτυχε την αποκρυπτογράφηση, ήταν χαρισματικό πνεύμα. Μπορούσε να μαθαίνει εύκολα ξένες γλώσσες, είχε μια σπάνια συνδυαστική φαντασία, ήταν ικανός να ξεχωρίζει τις κανονικότητες μέσα στην ποικιλία και γενικά, όπως γράφει ένας συνεργάτης του, «είχε τη δύναμη να διακρίνει την τάξη μέσα στο φαινομενικό χάος, το χάρισμα δηλαδή που χαρακτηρίζει το έργο όλων των μεγάλων ανδρών». Γι’ αυτό και επέτυχε να λύσει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα. Έτσι, έλυσε τη μεγάλη απορία χιλιάδων μελετητών της ελληνικής ιστορίας, τους οποίους απασχολούσε το ερώτημα: «Πώς συμβαίνει οι Έλληνες με τόσο υψηλό επίπεδο πολιτισμού να πάρουν το αλφαβητάριο από τους Φοίνικες;..». Ο θάνατός του το 1956, σε ηλικία 34 ετών σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, άφησε πολλά ερωτήματα, τα οποία παραμένουν αναπάντητα μέχρι σήμερα.
Χάρη στον Βέντρις αποδείχτηκε ότι η ελληνική, η αρχαιότερη γλώσσα απ’ όσες ομιλούνται και γράφονται σήμερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι εντυπωσιακά αρχαιότερη από όσο εθεωρείτο στις αρχές του 20ού αιώνα. Τα ελληνικά και πρωτοελληνικά φύλα διέθεταν διάφορα συστήματα γραφής. Αυτό έγινε γνωστό από τις πήλινες πινακίδες που τα «αρχεία» της ελληνικής γης διαφύλαξαν επί χιλιετίες και ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, «γράμμα λίθων γαίας παναληθέος». Τα γραπτά αυτά μνημεία παρουσιάζουν κανονική εξέλιξη: Πρώιμο εικονογραφικό στάδιο (ιερογλυφικό), συλλαβογραφικό, τέλος φθογγογραφικό. Δύο από αυτά τα συστήματα, το Κυπριακό συλλαβογραφικό και η Γραμμική γραφή Β’, έχουν ήδη αποκρυπτογραφηθεί και εκφράζουν ολοκάθαρα την ελληνική γλώσσα με αδιάσπαστη ενότητα μέχρι σήμερα. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μεγάλος Ελληνιστής G. Murray γράφει: «Η ελληνική είναι η τελειότερη γλώσσα. Μια σκέψη μπορεί να διατυπωθεί με άνεση και χάρη στην Ελληνική, ενώ γίνεται δύσκολη και βαρειά στη Λατινική, Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική κ.λπ.. Η Ελληνική είναι η τελειότερη γλώσσα, επειδή εκφράζει τις σκέψεις τελειοτέρων ανθρώπων». Οι Ευρωπαίοι ειδικοί περί τα γλωσσικά στο σύνολό τους υποστηρίζουν ότι «η αρχαία ελληνική γλώσσα έχει υψηλή μορφοποιητική ικανότητα, που διαμορφώνει τη σκέψη και κάνει τους μαθητές που γνωρίζουν αρχαία ελληνικά, να διαπρέπουν στις θετικές επιστήμες». Στην Ελλάδα, όμως, πανεπιστημιακός καθηγητής επιθυμεί διακαώς την κατάργηση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στο Γυμνάσιο… Και υπάρχουν, δυστυχώς, ουκ ολίγοι ομονοούντες… Ο Γερμανός φυσικός επιστήμων Μax Von Laye (Βραβείο Νόμπελ Φυσικής) γράφει: «Οφείλω χάριτας στη Θεία Πρόνοια, διότι ευδόκησε να διδαχθώ τα αρχαία Ελληνικά, που με βοήθησαν να διεισδύσω βαθύτερα στο νόημα των θετικών επιστημών». Τη δήλωση αυτή την έκαμε, όταν διαπίστωσε ότι η ελληνική γλώσσα είναι μια τέλεια μαθηματική δημιουργία, διαπίστωσε τη μαθηματική δομή της. Εμείς συνεχίζουμε την «απλοποίησή» της μέχρι να την κάνουμε αγνώριστη. Σ’ αυτό απαντά ο Γάλλος καθηγητής Masse Roger λέγοντας: «Κάθε απλοποίηση στη γλώσσα είναι απλά ένα χάσιμο σκέψεως». Αλλά, είναι διδακτικότατη η προτροπή του Προέδρου της Διεθνούς Ακαδημίας προς διάδοση του Πολιτισμού Φραγκίσκου Λιγκόρα, ο οποίος τον Μάρτιο του 1997 έκαμε την παρακάτω δήλωση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Έλληνες, να είστε υπερήφανοι που μιλάτε την Ελληνική γλώσσα ζωντανή και μητέρα όλων των άλλων γλωσσών. Μη την παραμελείτε, αφού αυτή είναι ένα από τα λίγα αγαθά που μας έχουν απομείνει και ταυτόχρονα το διαβατήριό σας για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Ζωντανέψτε τους αρχαίους σας συγγραφείς, κάνετε γνωστόν το συλλογισμό τους…». (Αθανάσιος Δέμος) Πηγή:proinoslogos

Τι θέλει να σου πει ο σκύλος όταν κουνάει την ουρά του... δεξιά;


Όταν ο σκύλος κουνάει την ουρά του αριστερά ή δεξιά, κάτι θέλει να πει, πρωτίστως στους άλλους σκύλους - και ίσως στους ανθρώπους.
Μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα επιβεβαίωσε ότι το κούνημα της ουράς προς τα δεξιά (από την άποψη του ίδιου του σκύλου) μεταδίδει ένα ευτυχισμένο και ειρηνικό μήνυμα, ενώ αντίθετα το κούνημα προς τα αριστερά αποτελεί σημάδι εκνευρισμού και επιθετικότητας. Πιο απλά, από την αντίστροφη οπτική γωνία του παρατηρητή, όταν κανείς βλέπει ένα σκύλο να έχει στραμμένη την ουρά του προς τα αριστερά, αυτό είναι καλό σημάδι (θετικά συναισθήματα του σκύλου), ενώ αν η ουρά «δείχνει» προς τα δεξιά, αυτό είναι μάλλον κακό σημάδι (αρνητικά - εχθρικά συναισθήματα του σκύλου). Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζιόρτζιο Βαλορτιγκάρα του Κέντρου Επιστημών Νου - Εγκεφάλου του πανεπιστημίου του Τρέντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους περιοδικό βιολογίας "Current Biology", σύμφωνα με το BBC, το "Science" και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», κατέγραψαν στο εργαστήριο τους τις εγκεφαλικές αντιδράσεις σκύλων που έβλεπαν σε βίντεο άλλους σκύλους. Ανάλογα με το πώς κουνούσαν την ουρά τους οι σκύλοι στο βίντεο, προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά, οι παρατηρητές σκύλοι έδειχναν αντίστοιχα είτε απόλυτη ηρεμία, είτε νευρικότητα και άγχος (αισθητή αύξηση των παλμών της καρδιάς τους). Οι επιστήμονες επισήμαναν πως, όπως και οι άνθρωποι, οι σκύλοι έχουν ασύμμετρα οργανωμένους εγκεφάλους, με αποτέλεσμα το αριστερό και το δεξί ημισφαίριό τους να παίζουν διαφορετικούς ρόλους και να εκφράζουν διαφορετικές συναισθηματικές αντιδράσεις. Έτσι, όταν ενεργοποιείται το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου του σκύλου, τότε η ουρά του στρίβει προς τα δεξιά, ενώ όταν ενεργοποιείται το δεξί ημισφαίριο, τότε η ουρά κινείται προς τα αριστερά. Πέρυσι, μια άλλη επιστημονική έρευνα από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Λίνκολν είχε διαπιστώσει ότι οι σκύλοι γυρίζουν το κεφάλι τους προς τα αριστερά, όταν αντικρύζουν έναν επιθετικό σκύλο, και προς τα δεξιά, όταν ο απέναντι σκύλος είναι φιλικός. Οι ιταλοί ερευνητές δεν είναι βέβαιοι αν όντως ο κάθε σκύλος θέλει να επικοινωνήσει στους γύρω του τα συναισθήματά του με το κούνημα της ουράς του ή αν το τελευταίο απλώς συμβαίνει ως αντανακλαστικό υποπροϊόν της ενεργοποίησης του ενός ή του άλλου ημισφαιρίου του εγκεφάλου του. Μια παρόμοια αυτόματη αντίδραση συμβαίνει στις κόρες των ματιών των ανθρώπων, οι οποίες διαστέλλονται ενστικτωδώς ανάλογα με το τι βλέπουν (π.χ. ένα ωραίο δυνητικό σύντροφο). Παραμένει ασαφές, επίσης, τι ακριβώς νιώθει ο σκύλος, όταν έχει απολύτως ίσια την ουρά του! ΠΗΓΗ:briefingnews

Τέλος στο νεανικό διαβήτη - "Χρυσή" θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ


Οριστικό τέλος στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι (νεανικό διαβήτη) φιλοδοξούν να δώσουν τα επιτεύγματα της νανοτεχνολογίας. Επιστήμονες, στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Μιλάνου, εργάζονται για να δημιουργήσουν μια νανοκάψουλα στην οποία θα τοποθετούνται νησίδες υγιούς παγκρεατικού ιστού που στη συνέχεια θα μεταμοσχεύονται στο ήπαρ του διαβητικού και θα λειτουργούν ανεξάρτητα παράγοντας την ινσουλίνη που χρειάζεται ο οργανισμός.
Το φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Μιλάνου βρίσκεται στο αρχικό στάδιο των in vivo κλινικών μελετών και αν όλα πάνε καλά σε μία δεκαετία θα υπάρχει οριστική θεραπεία για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι. “Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι είναι μια αυτοάνοση νόσος, δηλαδή ο οργανισμός καταστρέφει το πάγκρεας το οποίο αναγνωρίζει ως ξένο σώμα. Έτσι ο κατεστραμμένος παγκρεατικός ιστός δεν παράγει ινσουλίνη. Η ιδέα είναι να πάρουμε από έναν δότη νησίδες του Langerhans, δηλαδή υγιή παγκρεατικό ιστό, να τον βάλουμε μέσα σε μία νανοκάψουλα και στη συνέχεια να τον μεταμοσχεύσουμε στο ήπαρ. Η νανοκάψουλα αυτή είναι από πολυμερικά υλικά και το πλεονέκτημα είναι ότι το περίβλημά της είναι τόσο λεπτό που η παραγωγή ινσουλίνης γίνεται σαν να μην υπάρχει το περίβλημα. Από την άλλη το περίβλημα “καμουφλάρει” τις νησίδες του υγιούς παγκρεατικού ιστού έτσι ώστε ο οργανισμός να μην τις αναγνωρίζει ως ξένο σώμα και κατά συνέπεια να μην τις καταστρέφει” εξήγησε η επικεφαλής της ομάδας νανοϊατρικής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Μιλάνου, Silke Krol, η οποία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη συμμετέχοντας στο διεθνές συνέδριο Nanotexnology 2013. Η θεραπεία νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως η νόσος Αλτσχάϊμερ και η νόσος του Πάρκινσον με τη χρήση νανοσωματιδίων χρυσού είναι το αντικείμενο ενός άλλου ερευνητικού προγράμματος του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Μιλάνου. “Στο Εργαστήριο ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια την έρευνα με σκοπό τη δημιουργία είτε νανοσωματιδίων είτε νανουλικών για τη θεραπεία ασθενειών. Ο πρώτος σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα νανοσωματίδιο που είναι το φάρμακο το οποίο θα περάσει τον φραγμό του εγκεφάλου και θα πάει σε περιοχές με πρώιμες βλάβες οι οποίες οφείλονται σε αυξημένη εναπόθεση πρωτεϊνών. Γνωρίζουμε ότι οι νευροεκφυλιστικές νόσοι ξεκινούν από αλλαγές στη δομή της πρωτεΐνης και στην συγκέντρωση πρωτεϊνών στον εγκέφαλο. Πχ στη νόσο Αλτσχάιμερ η αρχική βλάβη είναι η αλλαγή της μορφής της πρωτεΐνης και η συσσώρευση πρωτεϊνών που δημιουργούν τις πλάκες του β αμυλοειδούς. Χρησιμοποιώντας νανοσωματίδια χρυσού 15 νανομέτρων, τα οποία είναι επικαλυμμένα με βιομόρια, αποσπούμε αυτές τις πλάκες από τον εγκέφαλο. Δηλαδή εμποδίζουμε στη συσσώρευση των πρωτεϊνών που δημιουργούν τη βλάβη στον εγκέφαλο. Τα νανοσωματίδια χρυσού διέρχονται τον εγκεφαλικό φραγμό μεταφέροντας μεγάλη ποσότητα φαρμάκου σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου χωρίς να είναι τοξικά για τα αγγεία του εγκεφάλου” αναφέρει η κ. Krol. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το πλεονέκτημα των νανοσωματιδίων είναι ότι δεν πηγαίνουν σε όλη την επιφάνεια του εγκεφάλου και δεν είναι τοξικά μέσα στον εγκέφαλο. Μακροχρόνιες μελέτες που έγιναν σε ποντίκια και κουνέλια έδειξαν ότι τα επικαλυμμένα νανοσωματίδια χρυσού μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση των νευροεκφυλιστικών παθήσεων όχι όμως και να τις θεραπεύσουν. Αυτό σημαίνει ότι η συσσώρευση πρωτεϊνών στον εγκέφαλο μπορεί να ενοχοποιείται για τις νευροεκφυλιστικές νόσους αλλά δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας για την εμφάνισή τους. Να σημειωθεί ότι στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Μιλάνου συνεχίζονται οι έρευνες για τη δημιουργία συστήματος μεταφοράς φαρμάκων για τον καρκίνο με τη χρήση νανοσωματιδίων. Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Μιλάνου συνεργάζεται με τον Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ στο πλαίσιο του προγράμματος Nanocardio, το οποίο στοχεύει στη διάγνωση και θεραπεία της αθηρωματικής νόσου με τη χρήση της νανοτεχνολογίας και βιοδιασπώμενων πολυμερικών υλικών. ΠΗΓΗ:briefingnews

H συσκευή που καταργεί καλοριφέρ και κλιματισμό!


Ένα θερμοηλεκτρικό ρολόι που μεταβάλλει δραστικά τη θερμοκρασία σώματος, μειώνοντας τα έξοδα για ψύξη και θέρμανση, ανέπτυξαν τέσσερις ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης(MIT).
Το γκάτζετ, που ονομάζεται Wristify, μπορεί να μεταβάλλει τη θερμοκρασία σώματος κατά αρκετούς βαθμούς και λειτουργεί με ρυθμό μεταβολής 0,4βαθμών Κελσίου το δευτερόλεπτο. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, μια μεταβολή θερμοκρασίας κατά 0,1 βαθμούς Κελσίου το δευτερόλεπτο σε ένα σημείο του σώματος κάνει ολόκληρο το σώμα να αισθάνεται αρκετούς βαθμούς θερμότερο ή δροσερότερο. Ως εκ τούτου, η συσκευή εκτιμάται ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τους λογαριασμούς ρεύματος, δεδομένου ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό σε ένα μεγάλο κτήριο απαιτεί ως και 100 κιλοβατώρες ενέργειας τον μήνα. Το Wristify, που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του πρωτότυπου, μετρά αυτόματα τη θερμοκρασία σώματος και προχωρά σε προσαρμογές για να διατηρήσει τα επίπεδα θερμοκρασία που έχει προεπιλέξει ο κάτοχός του. Η συσκευή διαθέτει μπαταρία λιθίου – πολυμερούς, η οποία διαρκεί για οκτώ ώρες. Ο Sam Shames, ένας από τους τέσσερις ερευνητές που αναπτύσσουν το γκάτζετ, δήλωσε πως σήμερα τα κτήρια καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας για θέρμανση και ψύξη. «Στην πραγματικότητα το 16,5% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης στις ΗΠΑ καλύπτει ανάγκες θέρμανσης και ψύξης. Εμείς θέλουμε να μειώσουμε το ποσοστό αυτό, διατηρώντας παράλληλα τη θερμική άνεση του ατόμου. Όπως διαπιστώσαμε, ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η θέρμανση και η ψύξη συγκεκριμένων σημείων του σώματος», τόνισε ο ερευνητής. Η ομάδα πρόσφατα κέρδισε 10.000 δολάρια σε διαγωνισμό μηχανικής του ΜΙΤ για την κατασκευή και τον σχεδιασμό υλικών, ποσό που θα χρησιμοποιήσει για την τελειοποίηση της συσκευής. πηγή:hellas-now