Θεσσαλονίκη: Γνωρίστε την Άλη, την πρώτη μικροζυθοποιία της πόλης! (φωτό)
Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΚΟΥΤΟΥΒΕΛΑ
Η πρώτη μικροζυθοποιία στη Θεσσαλονίκη είναι γεγονός! Με μικροζυθοποιίες να ξεφυτρώνουν σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας, ήταν θέμα χρόνου μέχρι να αποκτήσει και η Θεσσαλονίκη τη δική της, η οποία ακούει στο όνομα Άλη. Το typosthes.gr πήγε στη Σίνδο, για να επισκεφθεί και να δει ιδίοις όμασι πού φτιάχνεται η πρώτη μικρο-μπύρα της Θεσσαλονίκης!
Πολύχρωμοι τοίχοι, δεξαμενές ζύμωσης, σωλήνες και μπουκάλια στους χώρους της Άλης στη Σίνδο, μα πάνω από όλα, τέσσερις φίλοι, επιστήμονες συνεταίροι και παραγωγοί. Οι γεωπόνοι Θωμάς Ευαγγελόπουλος, Νίκος Ρόιδος και Λίνα Δόμβρου και ο χημικός της παρέας, Αντώνης Μουστάκας, δίνουν σάρκα και οστά στην πρώτη Θεσσαλονικιώτικη μικροζυθοποιία!
Το όνομα αυτής Άλη. Σημαίνει περιπλάνηση, είναι η διαδρομή του «αλήτη», του ελεύθερου ανθρώπου που τολμά, ρισκάρει και μάχεται, αναζητώντας νέες εμπειρίες και ιδέες, όπως μας πληροφόρησε ο Νίκος όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στη γιορτή γευσιγνωσίας της Θέρμης.
Δύο τύποι μπύρας
Κάθε προϊόν είναι έκφραση και του τόπου του. Ποιος καλύτερος τρόπος να εκφραστεί, παρά μέσα από μία μπύρα που παράγεται σε μικρές ποσότητες και αντικατοπτρίζει το χαρακτήρα του τόπου και των ζυθοποιών της; Άλλωστε, η πρώτη αρχαία ελληνική ζυθοποιία εικάζεται πως ήταν στη Θράκη, από όπου η σύγχρονη μικροζυθοποιία Άλη προμηθεύεται τις βύνες της, γιατί θέλει να διαφυλάξει τον τοπικό της χαρακτήρα. Δυστυχώς παρά το ότι η Ελλάδα είναι αγροτική χώρα, δε διαθέτει παραγωγή λυκίσκου, τον οποίο αναγκαζόμαστε να εισάγουμε, όπως μας ενημερώνει η Λίνα, που μας υποδέχτηκε στις εγκαταστάσεις της Άλης στη ΒΙΠΕ της Σίνδου.
Ο Αντώνης πηγαινοερχόταν ανάμεσα στο γραφεία και στο ζυθοποιείο και κατάφερε να ξεκλέψει λίγο από το χρόνο του για να μας μυήσει στο μαγικό κόσμο της ζύμωσης. Αυτή τη στιγμή η Άλη παράγει αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπύρα δύο τύπων: τη Weiss και την I.P.A. και ευελπιστεί να μυήσει τους ελληνικούς ουρανίσκους σε κάτι διαφορετικό πέρα από τη lager, όπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντώνης.
Όπως επιβάλλεται για μια μικροζυθοποιία, η παραγωγή είναι μικρή και ανέρχεται στις 10.000 φιάλες, με προοπτική να τις διπλασιάσουν, πράγμα που το ευχόμαστε ολόψυχα. Αν και μετράει μόλις λίγους μήνες κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά (από το Φλεβάρη) βρίσκεται ήδη σε πολλά σημεία στην πόλη της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.
Άλη Weiss ή αλλιώς σταρένια μπύρα (wheat beer)
Το όνομά της προέρχεται από το χρώμα της, που τείνει στο λευκό (weiss=λευκό στη γερμανική γλώσσα) λόγω της μαγιάς που χρησιμοποιείται και του γεγονότος ότι, συνήθως, είναι αφιλτράριστη. Η κύρια διαφορά της έγκειται στο ότι τα αρώματά της προέρχονται πρωτίστως από τη βύνη και όχι από το λυκίσκο όπως στην περίπτωση της I.P.A., ενώ επιπλέον η βύνη είναι κατά κύριο λόγο σταρένια.
Κατόπιν έρευνας αγοράς και λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος του ελληνικού καταναλωτικού κοινού για «λευκές» μπύρες, οι τέσσερις δραστήριοι νέοι κατέληξαν ότι αυτός θα ήταν ένας από τους τύπους μπύρας που θα παρήγαγαν. Μετά από αρκετούς πειραματισμούς σε συνταγές, δημιουργήθηκε η Άλη Weiss, μία σταρένια μπύρα πλούσια σε αφρό και γεμάτη αρώματα, όπως μπανάνας και μπαχαρικών.
Σερβίρεται στους 6ο C, δροσερή μα όχι παγωμένη, σερβίροντας αρχικά τα ¾ της μπύρας στο ειδικό ποτήρι που το κρατάμε ελαφρώς πλαγιασμένο και αφού στριφογυρίσουμε το μπουκάλι για να ανακατευτούν τα υπολείμματα της μαγιάς ρίχνουμε και το υπόλοιπο περιεχόμενο στο κάθετο πλέον ποτήρι.
Άλη I.P.A. (India Pale Ale)
Ένα παραπλανητικό όνομα κατηγορίας μπύρας, καθότι το πρώτο γράμμα του ακρώνυμου αναφέρεται στην Ινδία αλλά όχι ως χώρα πρώτης παραγωγής (όπως θα περίμενε κάποιος), μα ως χώρα εισαγωγής. Η I.P.A. μετράει πάνω από 175 χρόνια ιστορίας και καθώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ψυγεία, οι Άγγλοι θέλοντας να εξάγουν μπύρα στα βρετανικά στρατεύματα που είχαν στρατοπεδεύσει στην Ινδία πρόσθεταν στην κλασσική Pale Ale παραπάνω δόση λυκίσκου ως συντηρητικό. Και εγένετο η I.P.A..
Χάρη στο λυκίσκο έχουμε τα διαφορετικά αρώματα στην I.P.A.. Από το φυτό του λυκίσκου χρησιμοποιούνται τα άνθη του και πιο συγκεκριμένα τα θηλυκά, ίσως γι’ αυτό ο διάσημος συγγραφέας και μπυροπότης Τομ Ρόμπινς αναφέρει ότι είναι αυτά που έλκουν τους άντρες και την κάνουν πιο δημοφιλή στο αρσενικό φύλο!
Ιδιαίτερη, με μεθυστικά τα έντονα αρώματα του λυκίσκου και τις νότες εσπεριδοειδών, αλλά με ισορροπημένη πικράδα (παρά τα 40 IBU, διεθνής μονάδα μέτρησης δριμύτητας/πικράδας) η Άλη I.P.A. θα σας κερδίσει από την πρώτη γουλιά.
Μελλοντικά σχέδια
Στα μελλοντικά σχέδια των δημιουργών της Άλης συμπεριλαμβάνεται φυσικά η δημιουργία περαιτέρω τύπων μπύρας, πιθανώς ακόμη και μέχρι τα Χριστούγεννα!
Εμείς από την πλευρά μας χαρήκαμε πολύ που είδαμε τέσσερις νέους να καταπιάνονται με μεράκι και επιμονή με μια ιδέα που έγινε πράξη και πέτυχε!
Φυσικά δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι γνωρίζουμε κατά πόσο η μπύρα είναι το όχημα ανάμεσα στο χαρούμενο και το ζαλισμένο, όπως μας λέει η νεράιδα της μπύρας (στο Μπι όπως μπύρα) σίγουρα όμως η Άλη θα γαργαλήσει ευχάριστα τους γευστικούς σας κάλυκες.
ΠΗΓΗ typosthes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου